Hva kan musikkbransjen forvente i årene som kommer?

2017 har vært et begivenhetsrikt år, målt i antallet artister, sanger og plater som har funnet veien til de norske hitlistene. Fra Kygo sine tropiske beats til Kesha sitt hamskifte i sangen ‘Praying‘ har vi sett en noen dramatiske omveltninger i det musikklandskapet.

Så kan vi spå hva som vil skje i løpet av de neste årene? Svaret er både ja og nei, der mye avhenger av hvordan artister, produsenter og plateselskap velger å samarbeide. Det minner oss på spørsmål nummer 1…..

Hva vil skje med ulovlig nedlasting av musikk i Norge?

Ulovlig fildeling har allerede hatt sin storhetstid, men problemet er slettes ikke borte! Det er knyttet stor spenning til utfallet av kampen mellom musikkbransjen og piratene.

I Norge har vi sett en rekke innstramminger de siste årene, der Oslo Tingrett sin kjennelse i saken mot primewire.ag og andre streaming-aktører er et kjent eksempel.

Disse sakene er også av stor viktighet for musikkbransjen, ettersom det omhandler en «ny front» i kampen mot digitale pirater. Streaming av musikk på nett, uten å betale for seg er blitt svært populært.

Det bidrar til fallet i reklameinntekter og svekker en bransje som fortsatt sliter med å omstille seg.

Hvem vinner kampen om kundene?

2017 har vært et år preget av brutal konkurranse mellom store kjemper som Amazon og Apple. Gigantene sloss om markedsandeler blant de som laster ned musikk og annet digitalt innhold på en lovlig måte.

Lite tyder på at disse konfliktene vil dempe seg fremover. Det er kanskje ikke så rart, tatt i betraktning hvilke enorme beløp som står på spill. På verdensbasis handler vi digital musikk for flere titalls milliarder kroner, og tallet fortsetter å krype oppover.

Kjente artister, men nye toner?

Noe vi kan si med sikkerhet, er at 2018 også vil preges av plateslipp fra megastjerner som Taylor Swift, Calvin Harris og The Chainsmokers. Like sikkert som at dag blir til natt vil disse artistene skape nytt innhold med appell på verdensbasis.

I 2017 så vi likevel en dramatisk forandring blant noen av de største artistene. Kesha er muligens det beste eksempelet, etter utgivelsen av den emosjonelle låten ‘Praying’.

Her tar hun et knallhardt oppgjør med din musikalske produsent, som har nektet løslate henne fra kontrakten om å produsere hennes neste 5 album.

Det er også knyttet en god porsjon med spenning til Calvin Harris og de prosjektene han jobber på. Harris sin evne til å produsere landeplager på rekke og rad er tilnærmet unik innen genren med elektro-popp.

Publisert